Nejlepší recepty na ořechové pochoutky

Ořechové šátečky

Ořechové šátečky by se mohly zdát, že jsou spíš receptem pro pořádně pokročilé kuchaře. Opak je ale pravdou. Se správným receptem, dobrým postupem a správným načasováním, rozhodně celý proces hravě zvládnete a nebudete litovat. Ořechové šátečky nemusíte péct jen ke slavnostním příležitostem. Perfektně se hodí i jako klasický zákusek po jakémkoli obědě.

V první řadě si musíte připravit kvásek, který necháte vzejít. Vezměte si tedy větší mísu, do které dáte mouku, mléko, cukr a nakonec droždí. Poté, co bude kvásek připraven, začněte přidávat další ingredience.

Mouku, špetku soli, žloutky společně s mlékem, rozehřátý tuk, citronovou kůru a hlavně nasekané mandle společně s rozinkami. Když všechno společně promícháte a vypracujete hladké těsto, necháte jej vykynout. Proces bude trvat zhruba hodinu a pak se můžete opět pustit do pečení.

Mezitím si můžete připravit ořechovou náplň, která je velmi jednoduchá. Smíchejte všechny suroviny dohromady (dejte vařit mléko společně s cukrem, přiveďte k varu a postupně přidávejte další suroviny) a ochutnejte náplň. Pokud by byla málo sladká, můžete přidat cukr. Pak si připravte vál, na kterém si budete připravovat šátečky. Těsto si rozdělte na několik kousků, nejlépe na menší čtverečky. Do nich vkládejte náplň, rohy přeložte a vytvořte tak šáteček s náplní uvnitř. Šátečky pokládejte na plech a ještě před pečením každý z nich potřete žloutkem.

Ingredience: 

Na kvásek: 

  • 70 g polohrubé mouky
  • 20 g moučkového cukru 
  • 30 g droždí 
  • 1,5 dl mléka 

Na těsto: 

  • 550 g polohrubé mouky 
  • 70 g moučkového cukru 
  • 3 žloutky 
  • 1,5 dl mléka 
  • 140 g mandlí a rozinek 
  • 100 g rozpuštěného másla 
  • špetka soli a citronové kůry

Na náplň: 

  • 40 g rozinek 
  • 1,5 dl mléka 
  • 200 g mletých ořechů 
  • 120 g cukru 
  • 1 lžíce skořice 
  • špetka citronové kůry 

 

Komentáře jsou uzavřeny.